Reden pregled vida za optimalno zdravje oči



Oftalmologi in okulisti za doseganje optimalnega zdravja oči priporočajo pregled vida na vsaki dve leti za odrasle od 18 do 60 leta starosti ter letne očesne meritve za ljudi, ki so starejši od 60 let. Okulistični pregled pa je pomemben tudi za otroke, saj so njihove oči še v fazi razvoja. Poleg tega pa je tudi pomembno, da se ob morebitnih očesnih boleznih, kratkovidnosti in daljnovidnosti postavi diagnoza, zato da bi bil otrok deležen čimprejšnjega zdravljenja ali da bi čim prej začel nositi korekcijska očala za izboljšavo dioptrije.


Reden pregled vida pa morajo opraviti tudi vsi tisti, ki že nosijo korekcijska očala, saj se njihov vid lahko v enem ali dveh letih poslabša. Očesne meritve so pomembne tudi za vse tiste, ki so udeleženi v cestnem prometu, saj varna vožnja zahteva zdrave oči, ki optimalno vidijo tako na daleč kot na blizu. Okulistične meritve pa so priporočljive tudi za tiste, ki nosijo kontaktne leče, saj je leče potrebno prilagajati izmerjeni dioptriji.

Okulistične meritve pravočasno odkrivajo očesne bolezni 


Reden pregled vida je še posebej pomemben za vse tiste, ki imajo družinsko anamnezo očesnih bolezni, kot je na primer glavkom in deformacije rumene pege. Letne okulistične meritve morajo opravljati tudi vsi tisti, ki imajo sladkorno bolezen, visok krvni tlak, kakšno drugo poškodbo oči, ali pa so bili v preteklosti že operirani na očeh.



Pomemben del celostnih očesnih meritev predstavlja vpogled v razširjeno oko, pri čemer oftalmolog ali optometrist v vsako oko vstavi kapljice, ki zenico razširijo in omogočijo jasen vpogled v pomembna tkiva na zadnji strani očesa, vključno z mrežnico, makulo in vidnim živcem. Ta postopek omogoča zgodnjo diagnozo nevarnih očesnih bolezni, kot je:




Merjenje dioptrije in določitev dioptrije za očala 


S postopkom preverjanja očesne ostrine optometrist ugotavlja, kako dobro oseba vidi podrobnosti črk in simbolov na določeni razdalji, pri čemer se očesna ostrina nanaša na sposobnost razločevanja oblik in podrobnosti stvari, ki jih oseba vidi. Optometrist pa hkrati preveri tudi očesno zaznavanje barv, periferni vid in očesno globino zaznavanja.



Optometrist po opravljenih meritvah opravi analizo rezultatov in tako določi, ali se je izmerjena dioptrija poslabšala in zato oseba potrebuje nova korekcijska očala s prilagojenimi stekli za izboljšanje daljnovidnosti, kratkovidnosti ali ugotovljenega astigmatizma.



Vsak četrtek med 8 in 12 uro lahko opravite pregled vida v Moj Optik, optiki v Ljubljani. Na očesne meritve, ki jih opravi optometrist, se je potrebno predhodno naročiti po telefonu ali preko izpolnjenega obrazca na strani www.mojoptik.si.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Napredna tehnologija varjenja

Pohištvo prikrojeno naši dnevni sobi