Ko potrebujemo pomoč terapevta

Vsak človek je izpostavljen raznim travmam in dogodkom, zaradi katerih se lahko težje srečujemo z težavami in ovirami v življenju. Pri tem nam lahko pomaga individualna terapija, kjer se s pomočjo terapevta soočimo z globljimi vzroki za naše strahove, ki nam otežujejo življenje.

Ta vrsta terapije je najbolj razširjena in deluje v principu ena na ena. To pomeni, da je pacient sam v sobi s psihoterapevtom, ki se mu popolnoma posveti. Kdaj potrebujemo individualno terapijo in kako poteka, pa si poglejmo skupaj.

Individualna terapija


Psihoanalitika in proces zdravljenja

Psihoterapevt uporabi svoje znanje psihoanalitike, ko se pogovarja s pacientom. To mu omogoča, da razume naše težave in vedenjske vzorce, ki jih povzročajo. Depresijo, fobije, žalost in ostale negativne lastnosti lahko pozdravimo, če razumemo vzrok, zaradi katerega so nastale ali nastajajo.

Individualna terapija


Individualna terapija poteka v varnem prostoru, kjer psihoterapevt z pacientom poskuša razrešiti vzroke za čustvene težave. Zaupanje v proces je tukaj ključnega pomeni, saj to omogoča, da se vzpostavi odnos med obema stranema. Velikokrat za to ni potrebnih nobenih zdravil, saj se lahko vse reši s pogovorom. Individualna terapija nam omogoča, da:

  • Ugotovimo razloge za čustveno trpljenje
  • Skupaj poiščemo rešitve na praktičnih primerih
  • Se bolje soočamo z življenjskimi problemi
  • Pričnemo živeti bolj zdravje (hrana, spanje, telovadba)

Kognitivno–vedenjska terapija


Individualna terapija kognitivno-vedenjske vrste se sooča z raznimi fobijami in strahovi. Psihoterapevt nam pomaga počasi spreminjati naša miselne procese in vedenjske vzorce, ki sledijo negativnim mislim.



Ljudje, ki trpijo za fobijami, so izpostavljeni negativnim mislim, ko se nekaj zgodi, česar se bojijo. Taka terapija nam pomaga, da:

  • Spremenimo način mišljenja o stvareh, ki nam vzbujajo strah
  • S počasnimi koraki se soočamo s težavo in jo premagamo
  • Ugotovimo zakaj nam neka situacija ali stvar povzroča strah

Skupinska pomoč


Pomoč lahko najdemo tudi v skupinskih terapijah. Te so lahko usmerjene v zdravljenje fobij, odvisnosti, kot tudi čustvenih težav. Taka terapija je, podobno kot individualna terapija, lahko izredno zdravilna, saj se ljudje med seboj pogovarjajo in si skupaj pomagajo. Lahko se zgodi, da bomo potrebovali pomoč nekaj tednov, kot tudi več let – odvisno je od težave, našega zdravja in način zdravljenja, ki nam je na voljo.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Napredna tehnologija varjenja

Reden pregled vida za optimalno zdravje oči

Pohištvo prikrojeno naši dnevni sobi