Zbrišimo zasebne podatke

Ko kupujemo nove diske, velikokrat ostane dilema, kaj storiti s starimi. Lahko jih zbrišemo, vržemo stran, prodamo, podarimo ali pa pospravimo. V vsakem primeru bodo podatki ostali na samem mediju in zato je dobro, da prej opravimo čiščenje diska. Tudi če smo zbrisali sam trdi disk, je velika verjetnost, da se bo večino naših podatkov še vedno dalo prebrati in tako smo v nevarnost, da bi jih kdo zlorabil.
V tej nevarnosti so vsi spominski mediji od prej omenjenih trdih diskov, SSD-jev, spominskih kartic in USB ključev.

Čiščenje diska

Če želimo popolnoma počistiti naš trdi disk obstaja veliko brezplačnih programov, ki bodo to naredili preko preproste komande. Slabost je, da bomo potrebovali USB ključ ali CD, da bomo lahko zagnali sam program takoj, ko se računalnik prižge. Ta postopek lahko traja tudi nekaj ur in je zelo učinkovit. Program bo vsak prepisal celotni disk z ničlami večkrat, tako da bodo originalni podatki popolnoma izbrisani.

Kaj pa SSD

Čiščenje diska SSD je malo bolj zakomplicirano saj ne vsebuje tradicionalnih mehaničnih delov kot navaden trdi disk. Najlažje počistimo sam SSD z brezplačnimi programi od samega proizvajalca, ki jih lahko najdemo na njegovi spletni strani.

Zaklenjen disk

Če imamo celotni disk zaščiten z enkripcijo se lahko izognemo dolgotrajnemu postopku brisanja vsakega biti z programom. Lahko preprosto samo formatiramo celotni disk in ker ne obstaja več ključa, ni nevarnosti zlorabe. Priporočeno je, da tudi enkriptiran disk celotno pobrišemo, posebej če so gor občutljivi podatki.

Dodatni ukrepi

Ko smo opravili čiščenje diska in ga res več ne potrebujemo, ga lahko tudi uničimo. Lahko ga nesemo k strokovnjaku ali pa se tega lotimo sami. Najbolje je seveda, če ga odnesemo strokovnjaku kjer ga bodo uničili tako, da ne bo možno nič več prebrati z njega.

Po navadi uničijo disk tako, da ga prevrtajo na štirih mestih z svedrom ali ga popolnoma pobrišejo z močnim magnetom. Lahko tudi oboje skupaj in tako je zelo majhna šansa, da je možno kaj prebrati dol z samega diska.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Led reflektorji tudi za pravljično vzdušje na našem vrtu

Kako se oglaševati na spletu?

Reden pregled vida za optimalno zdravje oči