Gumijaste preproge za avto – neestetske ali praktične?



Imate v avtu tako imenovane gumi tepihe? Nekateri so prepričani, da so ti nujni, saj na enostaven način pomagajo vzdrževati čistočo v avtomobilu, drugi so mnenja, da so neestetske, zato jih v svojem vozilu ne želijo. Kdo ima bolj prav?






Gumijaste preproge za avto so preprost izdelek


Kljub temu, da proizvajaci avtomobilov namenjajo veliko pozornosti estetiki, zagotovo velja, da bi bilo mogoče videz marsikatere stvari v avtonmobilu precej izboljšati. Sem spadajo tudi gumijaste preproge za avto, za katere gotovo ne moremo trditi, da so lepe. Gotovo so praktične, a ploščat kos črne gume k videzu notranjosti avtomobila pač ne prispeva. Če bi njihovo oblikovanje prepustili kakšnemu oblikovalcu, bi te ta hitro poigral z njimi in nam predstavil precej drugačen izdelek – recimo lepo barvit. A ostanimo na realnih tleh. Gunijaste preproge so poceni, ker so izdelane iz preproste gume, ta pa je najbolj obstojna takšna kot je – v črni barvi. Tudi proizvodnja je precej hitrejša in bolj enostavna, če jo gumijaste preproge za avto estetsko "nedovršene", to pa ravno tako vpliva na ceno. Poigravanj z materialom v smislu barv in vzorcev, torej ne gre pričakovati – nenazadnje so gumi tepihi vseeno precej nepomemben del avtomobilske notranjosti.





Praktičnost

Če gumijaste preproge za avto nimajo estetske naloge, imajo gotovo praktično. Namenjene so zaščiti tal avtomobila pred umazanijo in tu lahko rečemo, da odlično opravijo svoje delo. Kar se tiče oblikovanja, se torej proizvajalci posvečajo prav njihovi funkcionalnosti. Gumi tepihi morajo imeti obliko, ki prekrije primeren del tal oziroma se prilega avtomobilu. Potrebno je poskrbeti za primerno pritrjevanje, prav tako pa tudi za primeren relief preproge oziroma robove in utore razporejene tako, da se umazanija (suha in mokra) dobro obrži na preprogi. Kadar se lotimo čiščenja avtomobila, lahko tako preproge enostavno vzamemo iz avtomobila in jih stresemo ter po potrebi speremo.
Ali to pomeni, da gumi preproge nimajo estetskega pomena za vaš avto? Vsekakor ne! Sama preproga morda res ni najbolj estetska, skrbi pa za estetiko avtomobila samega – preprečuje, da bi se tla umazala, torej ostane vaš jekleni konjiček dolga leta čist in lep.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Napredna tehnologija varjenja

Pohištvo prikrojeno naši dnevni sobi

Reden pregled vida za optimalno zdravje oči